ΜΕΓΑΛΗ ΒΔΟΜΑΔΑ-ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ 2010

Αρχική / Uncategorized / ΜΕΓΑΛΗ ΒΔΟΜΑΔΑ-ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ 2010

Με κατάνυξη, ακρίβεια και τάξη έγιναν όλες οι ακολουθίες τα Μεγάλης Εβδομάδας στον Ιερό μας Ναό. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις λατρευτικές τελετές της Εκκλησίας μας για την πορεία του Σωτήρα μας Ιησού Χριστού προς τα Άγια Πάθη και την Ανάσταση.
Την Κυριακή των Βαΐων το πρωί  τελέστηκε ο όρθρος και η πανηγυρική Θεία λειτουργία σε ανάμνηση της πανηγυρικής εισόδου του Κυρίου μας στα Ιεροσόλυμα. Εντύπωση προκάλεσε η τεράστια συμμετοχή του κόσμου στην Θεία Λειτουργία με συμμετοχή επίσης στην Θεία Κοινωνία.
[Gallery not found]

Το απόγευμα  της Κυριακής των Βαΐων στις 19.00 ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Νυμφίου που ψάλλονται κάθε απόγευμα μέχρι και την Μεγάλη Τετάρτη κατά τις οποίες ψάλλεται ο όρθρος της επόμενης ημέρας (την Κυριακή των Βαΐων της Μεγάλης Δευτέρας κοκ ).
Την Κυριακή των Βαΐων κατά την έξοδο της εικόνας του Νυμφίου επεκράτησε μεγάλη συγκίνηση ενώ ταυτόχρονα έψελναν όλοι μαζί με τους ιεροψάλτες του Ναού το γνωστό τροπάριο «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός….».Την Μεγάλη Δευτέρα το απόγευμα ακούστηκε το συγκλονιστικό απόσπασμα του Ευαγγελίου κατά το οποίο ο Ιησούς απευθυνόμενος προς τους Φαρισαίους  τους λέει «Ουαί ημιν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριται…».Την Μεγάλη Τρίτη το μεγάλο πλήθος των ενοριτών κι όσων άλλων παραβρέθηκαν στην ακολουθία του Νυμφίου είχε την ευκαιρία να ακούσει το Τροπάριο της Κασσιανής μέσα από την εξαιρετική ερμηνεία του χορού των Ιεροψαλτών με χοράρχη τον πρωτοψάλτη του Ναού μας κύριο Παναγιώτη Κουτρά  και συμμετέχοντες τον αριστερό Ιεροψάλτη κύριο Ιωάννη Καρφάκη τους αναγνώστες, τους μαθητές και τους λοιπούς ιεροψάλτες που επικουρούν στο Ναό καθώς επίσης και Ιεροψάλτες που ήρθαν κατόπιν προσκλήσεως για να συνδράμουν τα μέγιστα στην απόδοση του τροπαρίου. Η κατάνυξη ήταν έντονη και στο τέλος ο πατήρ Πολύκαρπος εκφράζοντας τα αισθήματα όλου του εκκλησιάσματος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους Ιεροψάλτες. Την Μεγάλη Τετάρτη σύσσωμη η ενορία συμμετείχε στο μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου στις 5 το απόγευμα που τελέστηκε προς ενίσχυση του πνευματικού μας αγώνα ενόψει του Αγίου Πάσχα. Σε αυό παρίστατο και ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Ορφανός. Στις 19.00 το απόγευμα τελέστηκε η Ακολουθία του Νυμφίου η οποία την Μεγάλη Τετάρτη ονομάζεται και  Ακολουθία του Νιπτήρος ή του Μυστικού Δείπνου , αφού σε αυτήν διαβάζεται η αντίστοιχη ευαγγελική περικοπή. Τα πρωινά των τριών πρώτων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας  τελούνταν η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων και πάρα πολύς κόσμος είχε την ευκαιρία να μεταλάβει.
Την Μεγάλη Πέμπτη το πρωί  στις 7 σε ένα πανηγυρικό κλίμα έγινε η ακολουθία της παράδοσης των Αχράντων Μυστηρίων καθώς επίσης και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στο πέρας της οποίας πλήθος κόσμου περίμενε ώρα υπομονετικά για να κοινωνήσει. Το απόγευμα στις 18.30 ξεκίνησε η Ακολουθία των Αγίων Παθών στο μέσον περίπου της οποίας στις 20.30 έγινε η έξοδος του Εσταυρωμένου με τον πατέρα Πολύκαρπο να εκφωνεί δυνατά το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» . Αμέσως ξεκίνησε η προσκύνηση του Εσταυρωμένου από πάρα πολύ κόσμο με ηρεμία και τάξη στον ασφυκτικά γεμάτο Ναό μας ενώ ταυτόχρονα οι ιεροψάλτες μας κατανυκτικά  έψελναν τα τροπάρια της Σταύρωσης. Στο τέλος κατά την διάρκεια των αποστίχων συμμετείχε κατόπιν προσκλήσεως του πρωτοψάλτη μας  ο γνωστός ιεροψάλτης του πολίτικου και γνήσιου βυζαντινού ύφους, ο ενορίτης μας κύριος Γεώργιος Φαναριώτης. Στο άκουσμα των ψαλμωδιών, όλος ο κόσμος διακατεχόταν από έντονα συναισθήματα κατάνυξης.
Την Μεγάλη Παρασκευή από τις 8 μέχρι τις 10 το πρωί έγινε η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών όπου διαβάστηκαν αποσπάσματα  των 4 Ευαγγελίων για την σταύρωση και  ακούστηκαν τα τροπάρια της Σταύρωσης. Στις 10 και μέχρι τις 11.45 τελέσθηκε η ακολουθία του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως σε πολύ έντονο κλίμα συγκίνησης.  Έκτοτε ο Ναός παρέμεινε ανοιχτός και οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα όλη την ημέρα, ενώ ταυτόχρονα έρχονταν προσκυνητές  και προσκυνούσαν τον Επιτάφιο. Το απόγευμα στις 18.30 έγινε τρισάγιο για την ανάπαυση των κεκοιμημένων επί του Επιταφίου και στις 19.00 ξεκίνησε η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου. Κατά την διάρκεια της ακολουθίας αυτής όλος ο κόσμος έψαλλε τα Εγκώμια και στις 21.00-21.15 περίπου έγινε η Έξοδος και η Περιφορά του επιταφίου στους δρόμους της ενορίας. Οι ενορίτες από νωρίς προετοιμασμένοι βρίσκονταν στα φωτισμένα μπαλκόνια τους  και έκαιγαν θυμίαμα ή άναβαν κεριά κατά το πέρασμα του επιταφίου κάτω από τα σπίτια τους.
Εντύπωση προκάλεσε το πλήθος του κόσμου που όχι μόνο ακολούθησε τον Επιτάφιο αλλά παρέμεινε μέχρι το πέρας της ακολουθίας μετά από την επιστροφή της λιτανείας.
Το μεγάλο Σάββατο το πρωί 7-9.30 έγινε η προοιμιακή ακολουθία της Ανάστασης ή θα μπορούσαμε να πούμε τα προεόρτια της Ανάστασης (κι όχι φυσικά πρώτη Ανάσταση όπως κακώς λέγεται αφού το Μεγάλο Σάββατο είναι μέρα αυστηρής νηστείας και προσμονής της Ανάστασης ) και μοιράστηκαν τα φύλλα της δάφνης που συμβολίζουν την Νίκη του Θεανθρώπου απέναντι στον θάνατο. Αμέσως μετά
ο νεωκόρος του Ναού, οι κυρίες της ερανικής επιτροπής , οι επίτροποι άλλαξαν τον διάκοσμο του Ιερού Ναού κι έβγαλαν τις μωβ κορδέλες βάζοντας κόκκινες προετοιμάζοντας έτσι τον Ναό για το βράδυ της Ανάστασης. Το βράδυ κατά τις 21.30 έγινε η υποδοχή του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην ενορία μας.
Την νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου στις 23.00 ξεκίνησε η Ακολουθία της Αναστάσεως  και στις 12 ακριβώς εψάλη το Χριστός Ανέστη Η τελετή της Ανάστασης δεν έγινε στο προαύλιο του Ναού κάτω αλλά έξω από τον υπερμεγέθη νέο υπέργειο Ναό μας. Πλήθος  κόσμου κατέκλεισε την ολοκαίνουργια πλατεία και θαύμασε τα έργα του Ιερού Ναού που έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται με το υστέρημα όλων των ενοριτών και φίλων, με πολύ κόπο και αγώνα. Αμέσως , ξεκίνησε ο όρθρος και η Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως που περατώθηκε στις 1.40 ακριβώς. Παρόλο που κάθε χρόνο στην ενορία μας αρκετός κόσμος παραμένει μετά την Ανάσταση στην Θεία Λειτουργία φέτος η συμμετοχή των ενοριτών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε έναν Ναό ασφυχτικά γεμάτο από κόσμο-μεταξύ των οποίων πάμπολλους νέους-οι οποίοι σχεδόν όλοι μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων. Στο τέλος μοιράστηκαν σε όλους τα κόκκινα παραδοσιακά αυγά μαζί με ένα κουλούρι πασχαλινό και μέσα σε ένα χαρμόσυνο κλίμα ανταλλάχτηκαν ευχές από όλους.
Την Κυριακή του Πάσχα στις 18.00  έγινε ο Εσπερινός του Πάσχα που ονομάζεται αλλιώς και Εσπερινός της Αγάπης και ολοκληρώθηκε ο κύκλος  των καθημερινών ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε του χρόνου στον  υπέργειο Ιερό Ναό με μεγαλύτερη συμμετοχή να βιώσουμε ακόμα καλύτερα της άγιες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα. Αμήν!