Τα Άχραντα Πάθη του Κυρίου μας στο Ναό μας

Τα Άχραντα Πάθη του Κυρίου μας στο Ναό μας

Προς τους ευλαβείς πιστούς και προσκυνητές

του Ιερού Ναού Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Αλίμου

Αγαπητοί μας αδελφοί,

            Η Αγία μητέρα μας Ορθόδοξος Εκκλησία, καθώς παρέλαβε από τους θεοφόρους Πατέρες και Διδασκάλους της Οικουμένης, σέβεται και τιμά δεόντως και αξιοχρέως τα χαριτόβρυτα ιερά λείψανα και τις θαυ­ματουργές εικόνες, διά των οποίων η παντοδύναμη Χάρις του Θεού μετα­φέρεται μυστικώς στους χριστιανούς μας, οι οποίοι με πραγματική πίστη την επιζητούν. Τα ιερά λείψανα των Αγίων, σύμφωνα με την διδα­σκαλία της Εκκλησίας μας, και μάλιστα εκείνα που συνδέονται με το Σω­τήριο Πάθος του Κυρίου μας, όπως είναι ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός, είναι δεκτικά και μεταδοτικά της ζωηφόρου Χάριτος του Παναγίου Πνεύ­ματος, γι’ αυτό και ευωδιάζουν, θαυματουργούν, μυροβλύζουν, αναβλύζουν ιάματα και δίδουν θεραπείες.

            Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Νέας Σμύρνης κ. Συμεών και την ευγενή συγκατάθεση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, ο Ιερός Ναός Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Αλίμου, αποβλέποντας ποιμαντικώς στον αγιασμό, την πνευματική στερέωση και ενίσχυση των πιστών, και μάλιστα κατά την ψυχοσωτήριο περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, με τιμή, σεβασμό, αλλά και βαθιά κατάνυξη, θα υποδεχθεί τα Άγια και Άχραντα Πάθη του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, προερχόμενα εκ της παλαιφάτου Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρ­χών Αιγιαλεί­ας, την Παρασκευή 1 Απριλίου και ώρα 7:00 μ.μ. στα προπύλαια του Ιερού μας Ναού. Η υποδοχή και η Ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών θα προβληθεί και από τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της ΕΡΤ2.

Τα Άχραντα Πάθη περιλαμβάνουν τεμάχια εκ α) της κοκκίνης χλαμύδος, την οποίαν εφόρεσαν στον Κύριό μας οι σταυρωτές Του, β) του σπόγγου, με τον οποίον ο Ρωμαίος στρατιώτης επότισε τον Σωτήρα του κόσμου όξος μεμειγμένο με χολή, γ) του ακαν­θίνου στεφάνου, που εδέχθη επί της κεφαλής Του ο λυτρωτής των ανθρώ­πων, και τέλος δ) του Τιμίου Σταυρού, επί του οποίου εθυσιάσθη εξ αγάπης ο Σωτήρας του κόσμου Κύριός μας Ιησούς Χριστός.

Τα ιερότατα και φρικτά αυτά κειμήλια φυλάσσονταν μέχρι το 1450 στο αυτοκρατορικό παρεκκλήσιο του ιερού Παλατίου στην Βασιλεύουσα, όπου τα είχε εναποθέσει η Αγία Ισαπόστολος Ελένη από τον 4ο αιώνα. Στα μέσα του 15ου αιώνος (1450), οι δύο αυτάδελφοι Παλαιολόγοι Θωμάς και Δημήτριος, της μεγάλης αυτο­κρατο­ρικής οικογενείας του Βυζαντίου, προσέφεραν προς ευλογία και αγιασμό τα Άχραντα Πάθη στον συγγενή τους (υιό του Ανδρέα Μαμωνά, Δούκα της Μονεμβασίας, και της Θεοδώρας Παλαιολογίνης, κόρης του Αυτοκράτορα Ανδρονίκου Δ’ Παλαιολόγου) και κτίτορα της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας, Όσιο Λεόντιο. Η θεόπνευστη αυτή χειρο­νομία των δύο Παλαιολόγων διέσωσε ουσιαστικά τα τιμιότατα αυτά κειμήλια από τους Οθωμανούς, που λίγα χρόνια αργότερα, το 1453, κα­τέκτησαν και λεηλάτησαν την Βασιλίδα των Πόλεων.

Τα ιερότατα κει­μήλια του Πάθους του Κυρίου μας θα ευρίσκονται στον Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Αλίμου έως την Κυριακή 10 Απριλίου, ενώ θα τελούνται καθημερινώς Ιερές Ακολουθίες (όπως αναγράφονται αναλυτικώς στο πρόγραμμα του Ιερού μας Ναού) προς αγιασμό και πνευματική ενίσχυση των πιστών.

Αγαπητοί μας χριστιανοί,

Ας αξιοποιήσουμε όλοι την αγιαστική αυτήν ευκαιρία και μεγάλη ευλογία του Θεού στην περιοχή μας, σπεύδοντας με ευγνωμοσύνη και πνευματική κατάνυξη να υποδεχθούμε τα Άγια και Άχραντα Πάθη, προσκυνώντας μέσα από την ψυχή μας τον Σωτήρα του κόσμου και Θεό μας, Ιησού Χριστό, του Οποίου το Άγιο Πάθος και η Ανάσταση μας ελευθέρωσαν από την απαράκλητη σκλαβιά της αμαρτίας και του θανάτου και μας φανέρωσαν την οδό της σωτηρίας και της αιώνιας ζωής.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΧΡΑΝΤΩΝ ΠΑΘΩΝ

Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Ώρα 07:00 – 09:00: Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία

Ώρα 18:30: ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΑΧΡΑΝΤΩΝ ΠΑΘΩΝ

υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κ. Συμεών

  Ώρα 19:00: Ακολουθία των Χαιρετισμών

χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κ. Συμεών.

Σάββατο 2 Απριλίου 2022

Ώρα 07:00 – 09:00: Όρθρος – Θεία Λειτουργία

Ώρα 18:00: Εσπερινός

Κυριακή 3 Απριλίου 2022 – Δ’ Κυριακή Αγ. Ιωάννου Κλίμακος

Ώρα 07:00 – 10:00: Όρθρος – Θεία Λειτουργία

Ώρα 18:00: Κατανυκτικός Εσπερινός

Ομιλία από τον Αρχιμ. Αθανάσιο Παπασταύρου, Ιεροκήρυκα Ι.Μ. Πειραιώς

Δευτέρα 4 Απριλίου 2022 – Γεωργίου του εν Μαλεώ

Ώρα 07:00 – 09:00: Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία

Ώρα 18:00: Απόδειπνο και εν συνεχεία το Μυστήριο του Ευχελαίου

Τρίτη 5 Απριλίου 2022 – Κλαυδίου Μάρτυρος

Ώρα 07:00 – 09:00: Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία

Ώρα 18:00: Απόδειπνο

Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 – Ευτυχίου Πατρ. Κων/πόλεως

Ώρα 07:00 – 09:00: Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία

Ώρα 18:00: Ακολουθία του Μεγάλου Κανόνος

Πέμπτη 7 Απριλίου 2022 – Μ. Κανών Οσ. Σάββα του εν Καλύμνω

Ώρα 07:00 – 09:00: Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία

Ώρα 18:00: Απόδειπνο

Παρασκευή 8 Απριλίου 2022 – Ηρωδίωνος Απ.

Ώρα 07:00 – 09:00: Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία

Ώρα 19:00: Ακολουθία Ακαθίστου Ύμνου

Ώρα 21:00:

ΑΓΡΥΠΝΙΑ (‘ΟΡΘΡΟΣ-ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΎΜΝΟΣ -ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ)

Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Ώρα 07:00 – 09:00: Όρθρος – Θεία Λειτουργία

Ώρα 18:00: Εσπερινός

Κυριακή 10 Απριλίου 2022 – Ε’ Νηστειών, Μαρίας της Αιγυπτίας

Ώρα 07:00 – 10:00: Όρθρος – Θεία Λειτουργία

Ώρα 18:00: Κατανυκτικός Εσπερινός

Ομιλία από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Ρωγών κ. Φιλόθεο

Ο Ναός παραμένει ανοιχτός για προσκύνηση καθημερινά

από 07:00 έως 21:30

Συγκοινωνία που εξυπηρετεί:

  • Στάση Λεωφορείου 4η Αλίμου( Κυθηρίων και Αλίμου): 140 (Πολύγωνο – Γλυφάδα), Β1 ( Άνω Γλυφάδα- Αργυρούπολη-Πειραιάς) 142 (Σταθμός ΜΕΤΡΟ Αργυρούπολη-Καλαμάκι).
  • Στάση Λεωφορείου Πλειάδων (Λεωφόρος Κυθηρίων και Πλειάδων): 101 (Ελληνικό – Σταθμός ΜΕΤΡΟ ΆΛΙΜΟΣ – ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΡΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΑΠΟ ΟΔΟ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ -ΆΛΙΜΟΣ)
  • Στάση Κυθηρίων Δημοτικής Συγκοινωνίας : Έναρξη διαδρομής έξω από τη στάση ΜΕΤΡΟ ΆΛΙΜΟΣ.