ΕΤΗΣΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ 23-24/9/2015

Αρχική / ΓΕΓΟΝΟΤΑ / ΕΤΗΣΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ 23-24/9/2015
ΕΤΗΣΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ 23-24/9/2015

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια και κατά τρόπο ιεροπρεπή εορτάστηκε και φέτος η Ανάμνηση των θαυμασίων της Παναγίας μας,της επονομαζομένης Μυρτιδιωτίσσης,  στο νησί των Κυθήρων.
neasmirni-1
Από νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης 23/9/2015,παραμονή, πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον Ιερό Ναό για να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας.
ΠΑΝΑΓΙΑ
Το απόγευμα και ώρα 19:00 ξεκίνησε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος. Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κκ Καλλίνικος και συγχοροστάτησε ο Ποιμενάρχης μας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης και Αλίμου κκ Συμεών. Συμμετείχαν ιερείς από τις όμορρες ενορίες του Δήμου Αλίμου,της Μητρόπολης αλλά και  από αλλού, προσκεκλημένοι του προϊσταμένου του Ιερού Ναού Αρχ. Πολύκαρπου Κεντικελένη.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο πανοσιολογιώτατος Αρχ. Χριστοφόρος Νάνος. 
Στο τέλος του Εσπερινού, ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών απευθυνόμενος στον ευσεβή λαό ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικο για την συμμετοχή του στην πανήγυρη του Ιερού Ναού και αναφέρθηκε στο παρελθόν όπου ο Μητροπολίτης Παροναξίας υπηρετούσε στην Μητρόπολη Νέας Σμύρνης ως Ιερέας – Ιεροκήρυκας.

Στην Αντιφώνηση του ο Σεβ. Μητροπολίτης Παροναξίας ευχαρίστησε τον Οικείο ποιμενάρχη για την πρόσκληση του να χοροστατήσει του εσπερινού της πανηγύρεως του Ιερού Ναού Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης και με την σειρά του εξιστόρησε λόγους από την υπηρεσία του ως Ιερέας την τελευταία πενταετία πρό της ενθρονίσεως του στην πατρίδα του την Νάξο, όπου υπηρετούσε ως ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Σμύρνης.
Παρά τις περί αντιθέτου προβλέψεις για κακοκαιρία, η φύση ηρέμησε και ακολούθησε περί ώραν 20:50 η μεγαλειώδης Λιτανεία της Ιεράς Εικόνας στην οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας όπου παιάνισε η φιλαρμονική της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε  το γεγονός ότι παιάνισαν και χριστιανικούς ύμνους όπως το Σώσον Κύριε τον Λαόν Σου,πράγμα το οποίο εξήρε ο Σεβασμιώτατος στην ευχαριστήρια ομιλία του στο τέλος, κατά την Απόλυση της Ακολουθίας στα προπύλαια του Ιερού Ναού. Την εικόνα βάσταζαν νέες και νέοι του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές από τα Κύθηρα, το εορτάζον νησί της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας.
Το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος  Ανδρέας Κονδύλης, οι αντιδήμαρχοι Αναστασία Σιμητροπούλου, Δημήτρης Δημάκης, Αρτέμης Καραμολέγκος και Ευδοξία  Δουδωνή, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώτα Προυντζοπούλου, ο τέως  δήμαρχος Θάνος Ορφανός και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι. Παραβρέθηκε ακόμη και ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, προσκαλεμένος του Δημάρχου κυρίου Ανδρέα Κονδύλη τιμώντας κατ’αυτόν τον τρόπο την εορτή. Την μπάντα, τα σώματα ασφαλείας για την ευταξία, τη δημοτική αρχή, τους νέους που βάσταξαν την εικόνα, τον πατέρα Πολύκαρπο και τους συνεργάτες του Ιερού Ναού, τους ιεροψάλτες αλλά και τα πλήθη των ευσεβών που κατέκλυσαν τον Ναό και το προαύλιο ευχαρίστησε ο Σεβασμιώτατος κ Καλλίνικος ευχόμενος σε όλους χρόνια πολλά. Ακολούθως μοιράστηκε από τους ιερείς ο άρτος σε όλους κι από κυρίες που βοηθούν στο ενοριακό έργο από ένα κλαδί μυρτιάς σε όλους. Ο Ναός παρέινε ανοιχτός σχεδόν όλη τη νύχτα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΚΑΙ ΤΗ ΛΙΤΑΝΕΙΑ:


 

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΚΑΙ ΤΗ ΛΙΤΑΝΕΙΑ:


 

 

 










Ανήμερα της εορτής, Πέμπτη 24/9/2015,  και ώρα 7πμ ξεκίνησε ο Όρθρος και στη συνέχεια, περί τις 8:30,  η Πανηγυρική Αρχιερατική  Θεία Λειτουργία στην οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης και Αλίμου κκ Συμεών, με τη συμμετοχή ιερέων από όμορρες ενορίες και αλλού. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αειμακάριστο Παναγία τονίζοντας την ευλάβεια των ανθρώπων στο πρόσωπο της και το συνεχόμενο μακαρισμό της ανά τους αιώνες με τα εκατοντάδες προσωνύμια τα όποια της έχουν δοθεί.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και μέσα σε κλίμα βαθύτατης συγκίνησης ο Σεβασμιώτατος,ανακοίνωσε την απόφασή του να τιμήσει δύο μεγάλες ευεργέτριες του Ναού,την κυρία Αλεξάνδρα Καρύδη χήρα Γεωργίου και τη Φραντζέσκα Χρυσού χήρα Γεωργίου-Κωνσταντίνου,των οποίων οι αείμνηστοι σύζυγοι καθώς και οι ίδιες ευεργέτησαν τα μάλα το Ναό στο στάδιο της ανέγερσης και της αποπεράτωσης.Ο πατήρ Χριστοφόρος Νάνος ανέγνωσε το σχετικό πιττάκιο κι ο Σεβασμιώτατος τους επέδωσε τον πάπυρο καθώς και το χρυσό Σταυρό της Αγίας Φωτεινής,ανακηρύσσοντάς τις ευεργέτριες της Ιεράς Μητροπόλεως.Στο σύντομο λόγο του αναφέρθηκε στο παράδειγμα των δύο κυριών και στην τιμή των αγαπώντων την ευπρέπεια του οίκου του Κυρίου μας,ενώ συνεχάρη και τον προϊστάμενο Αρχ. Πολύκαρπο Κεντικελένη,το εκκλησιαστικό συμβούλιο καθώς και τους ενορίτες και τους απανταχού Κυθηρίους που συμβάλλουν στην αποπεράτωση του Ναού κι ευχήθηκε σε όλους  Χρόνια Πολλά.  
Τέλος να αναφερθεί ότι μεγάλη ήταν και η προσέλευση του κόσμου όπου παρά το εργάσιμο της ημέρας κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό για να προσκυνήσουν και να πανηγυρίσουν την προστάτιδα των Κυθήρων και όλου του κόσμου Παναγία Μυρτιδιώτισσα. Από τη δημοτική αρχή, παρέστη η ενορίτισα και Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ Ευδοξία Δουδωνή.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ:


Το απόγευμα στις 18.30 τελέστηκε ο μεθέορτος Εσπερινός μετ”αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος κι εν συνεχεία η Ιερά Παράκληση στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα. Εντύπωση προκάλεσε το πλήθος του κόσμου που προσευχήθηκε στην Παράκληση στην Παναγία μας.
Ο Ναός παρέμεινε ανοιχτός καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, από τα χαράματα και μέχρι πολύ αργά το βράδυ – μετά τα μεσάνυχτα- για προσκύνημα.
Σε όλες τις ακολουθίες έψαλλαν ο Πρωτοψάλτης του Ιερού μας Ναού κ. Παναγιώτης Κουτράς ο οποίος είχε και την ευθύνη της συγκρότησης και της διεύθυνσης του χορού των ιεροψαλτών από διακεκριμένους ιεροψάλτες των Αθηνών και της Αττικής γενικότερα καθώς και ο Λαμπαδάριος κ. Ιωάννης Καρφάκης.
 
Σε όλους η Παναγία να του φυλάει και δίνει κάθε καλό στους ίσιους και στις οικογένειές τους!
Και του χρόνου!
Χρόνια πολλά!
 
 

Πηγές φωτογραφιών και εμπλουτισμού κειμένων:

 http://geitoniamou.gr/2015/09/o-alimos-timise-tin-panagia-ti-mirtidiotissa-videoikones/
http://www.romfea.gr/enoriaka/3239-o-alimos-timise-tin-panagia-murtidiotissa-foto
http://www.romfea.gr/enoriaka/3225-esperinos-kai-litaneia-ston-alimo-foto
http://imns.gr/eidiseis-mitropoleos/686-2015-09-24-10-58-44.html