ΛΑΜΠΡΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

Αρχική / ΓΕΓΟΝΟΤΑ / ΛΑΜΠΡΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ
ΛΑΜΠΡΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

 
EGKAINIA
 
 
Ευλογία, συγκίνηση, κατάνυξη, μεγαλοπρέπεια. Αυτές οι λέξεις όσα νοήματα και εάν περικλείουν και πάλι δύσκολα περιγράφουν την κατά Θεό συγκίνηση και τα συναισθήματα όσων συμμετείχαν στις Ιερές Ακολουθίες των Εγκαινίων.
Πλήθος κόσμου, ενοριτών αλλά και ευλαβών Χριστιανών από διάφορα μέρη της Αττικής και όχι μόνο καθώς και Κυθήριοι που τιμούν ιδιαίτερα την Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα προσήλθαν και παρακολούθησαν με υποδειγματική τάξη τις Ακολουθίες.
Το απόγευμα του Σαββάτου 8 Μαΐου στις 18:30, έγινε η υποδοχή των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Κηρύκου, Θεοδώρου του Μυτιληνέως, Ραφαήλ του Νεοφανούς του εν Θέρμη της Λέσβου και Κωνσταντίνου του Υδραίου που εκόμισε ο ποιμενάρχης μας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κκ Συμεών. Σε κατανυκτικό κλίμα εψάλη η Ακολουθία των Μαρτύρων και Ακολούθησε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός των Εγκαινίων στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ Σεραφείμ.
Στο λόγο του ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στην πίστη του Θωμά αλλά και στο γεγονός των Εγκαινίων ενός Ναού ευχόμενος τα Εγκαίνια του Ναού μας  να αποτελέσουν ευκαιρία για τον συνολικό “εγκαινισμό” και ημών των ιδίων και την κατά Χριστό αλλαγή και νέα αρχή στη ζωή μας.
Ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας Νέας Σμύρνης Συμεών ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Κυθήρων με τον οποίο όπως είπε συνδέεται με αδελφικό δεσμό ετών αλλά και λόγω της ενορίας μας, της οποία πλήθος ενοριτών κατάγεται από το όμορφο νησί των Κυθήρων. Τέλος, έδωσε οδηγίες για την επόμενη ημέρα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΛΕΙΨΑΝΩΝ – ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ

 
 


 
Νωρίς το πρωί, λίγο πριν τις 06:30, ξεκίνησε η Ακολουθία του Όρθρου στην οποία χοροστάτησε ο ποιμενάρχης μας ενώ προσήλθαν και οι προσκληθέντες αρχιερείς: Κυθήρων και Αντικυθήρων Σεραφείμ, Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης-Αρχιγραμματέας της Ιερά Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας διαβάστηκαν οι ευχές των Εγκαινίων από το Σεβασμιώτατο γονυπετή εν τω μέσω του Ναού.
Ακολούθως, λίγο μετά τις 8 το πρωί εξήλθαν όλοι από τον Ιερό Ναό όπου ακολούθησε μία κατανυκτική λιτανείατων Ιερών Λειψάνων τρις πέριξ του Ναού με απόλυτη τάξη και σε κλίμα έντονα συγκινησιακό. Στο τέλος κάθε περιστροφής κάθε ένας εκ των τριών προσκληθέντων  Αρχιερέων διάβαζε μία ειδική ευχή, γινόταν σύντομη δέηση καθώς και ανάγνωση αποστολικών περικοπών και Ευαγγελικών περικοπών. Στο τέλος της τρίτης περιφοράς και μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου, ακολούθησε ο διάλογος: ” Άρατε Πύλας οι Άρχοντες Ημών…” με ανταπάντηση από έναν Ιερέα που είχε μείνει εντός του Ναού: ” Τις εστίν ούτος ο Βασιλεύς της Δόξης” και εκ νέου ανταπάντησις εκ του Αρχιερέως. Ευλογήθηκε σταυροειδώς με τα Άγια Λείψανα η θύρα του Ιερού Ναού και ακολούθησε η θριαμβευτική είσοδος στο Ναό και το κυρίως μέρως της Τελετής των εγκαινίων που περιελάμβανε:την κατάθεση των Τιμίων Λειψάνων στην Αγία Τράπεζα, την σφράγιση της οπής που εκκλησιαστικά ονομάζεται φυτό με κηρομαστίχη και άλλα ειδικά υλικά, την πλύση με ειδικά σαπούνια και αρώματα της Αγίας Τραπέζης, την πλύση με Άγιο Μύρο, την ευλογία-καθιέρωση των Αντιμήνσιων, τη σφράγιση με τις μορφές των τεσσάρων Ευαγγελιστών στις τέσσερις γωνίες της Αγία Τράπεζας, την ένδυση της Αγίας Τράπεζας με το κατασάρκιο και την υπγραφή του Μητροπολίτη μας και των συμετοχόντων Μητροπολιτών, το θυμίαμα του Ναού, την ένδυση των αμφίων της Αγίας Τραπέζης, τη χρίση με Άγιο Μύρο των τοιχίων του Ναού, το άναμμα της ακοίμητης κανδήλας και όλων των καντηλιών με το Άγιο Φώς καθώς και πολλά άλλα τα οποία επεξηγούσε ο Μητροπολίτης μας αναλυτικά στο Εκκλησίασμα βήμα προς βήμα προς κατανόηση όλων των τελουμένων.
Ακολούθησε η πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στην εγκαινισμένη πλέον Αγία Τράπεζα όπου ένα πλήθος πιστών μετείχε των Αχράντων Μυστηρίων και στο τέλος ο ποιμενάρχης μας απήυθυνε λόγο οικοδομής όπου εξιστόρησε περιεκτικά τους βασικούς σταθμούς της ιστορίας της Ενορίας μας από την ίδρυσή της μέχρι και την εύσχημο χτεσινή μέρα των Εγκαινίων.
Ελάχιστα μετά της 11.30 ολοκληρώθηκαν οι Ακολουθίες και ο πιστός λαός μετά την διανομή του Αντιδώρου έσπευσε να ευχηθέι Άξιος στο Μητροπολίτη μας που αξιώθηκε να εγκαινιάσει τον Ιερό Ναό και να συγχαρεί τον πατέρα Πολύκαρπο που συνέβαλλε τα μέγιστα για την ανέγερση και αποπεράτωση του Ιερού Ναού.
Σε όλο Ιερό Εκκλησίασμα, μοιράστηκε ως ενθύμιο των Εγκαινίων τμήμα της στολής που φορούσε ο Σεβασμιώτατος  κατά την ακολουθία εμβαπτισμένο σε κηρομαστίχη κάθως και μικρή εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας. Ακολούθησε κέρασμα στην αίθουσα κάτωθεν του Ναού στους επισήμους και όχι μόνο, αλλά και σε πλήθος πιστών ενώ όλη την ημέρα ο Ιερός Ναός  παρέμεινε ανοιχτός για προσκύνηση.
Τα Εγκαίνια του Ναού τίμησαν, ο πρώην Υπουργός και βουλευτής Επικρατείας κύριος Θεόδωρος Φορτσάκης, ο βουλευτής Α Πειραιώς κύριος Κατσαφάδος, οι Δήμαρχοι Αλίμου κύριος Κονδύλης και Κυθήρων κύριος Χαρχαλάκης, οι πρώην Δήμαρχοι Αλίμου κκ Αργυρίου και Ορφανός, οι Αντιδήμαρχοι κυρία Δουδωνή, κυρία Σημιτροπούλου, κύριος Καραμολέγκος, κυρία Σύρμα και κύριος Δημάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι :Νίκος Τσαμπαρλής(επικεφαλής δημοτικής παράταξης), Νίκος Αλεξόπουλος, Νίκος Παπανικολάου, Γιώργος Παναγουλόπουλος,Μαρία Αραπάκη, Γιαννακόπουλος Δημήτρης κα, πλήθος εκπροσώπων από κυθηραϊκά σωματεία καθώς και από σωματεία Λακώνων, ο επίτιμος υπαρχηγός της ΕΛΑΣ καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του Δήμου μας. Προς όλους εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες.

BINTEO

http://webtv.ert.gr/katigories/ekklisiastika/08mai2016-poliarchieratiki-thia-litourgia-egkenia-apo-ton-i-n-panagias-mirtidiotissas-alimou/
 
 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ


 
Έψαλλαν κατανυκτικά μαζί με τους Ιεροψάλτες μας εν χορώ, η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία , με μέριμνα του Πρωτοψάλτη μας κυρίου Παναγιώτη Κουτρά.
Η Ακολουθία καθώς και η Θεία Λειτουργία μεταδόθηκαν ζωντανά από την ΕΡΤ προς την οποία εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες.
Θερμές ευχαριστίες και στο Δήμο Αλίμου για όλη τη βοήθεια.
Θερμές ευχαριστίες και στο πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Ρομφέα για την δημοσιογραφική κάλυψη των τελουμένων.
Τέλος, θερμές ευχαριστίες και στους πατέρες της Ιεράς Μητροπόλεως μας που συμμετείχαν στις Ακολουθίες.
 
Ας είναι στερεωμένη προς Δόξαν του Αγίου Ονόματος του Θεού και προς τιμήν της Παναγίας Αχράντου Δεσποίνης Ημών Θεοτόκου της Μυρτιδιωτίσσης!

Αμήν!